Achtergrond en behandeling volwassenen
Een osteopaat onderscheidt drie verschillende bewegende systemen in het lichaam.
- Ten eerste het bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten en spieren.
- Ten tweede het orgaansysteem, waaronder behalve organen en hun omringende vliezen, ook bloedvaten en het lymfestelsel vallen.
- Tenslotte is er het craniosacrale systeem, met schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie.
In het onderzoek door de osteopaat komen altijd deze drie systemen aan de orde. Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Door allerlei verschillende oorzaken kan die verstoord zijn geraakt.
Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat die oorspronkelijke beweeglijkheid met zachte, doelgerichte handgrepen. Daardoor kan het natuurlijk genezingsproces op gang komen.
Behandeling: wat gebeurt er?
Met zachte en soms stevige handgrepen maakt de osteopaat lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Na de behandeling duurt het enige weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Soms ervaart een patiënt tijdens de behandeling een warm, tintelend of prikkelend gevoel.
Ook kan kort na de behandeling een emotionele reactie plaatsvinden.
Soms krijgt een patiënt na de behandeling korte tijd last van hoofdpijn, vermoeidheid of juist een verergering van de klacht. Het is dan ook goed om de dag van de behandeling rustig door te brengen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag. Als de behandeling aanslaat, merkt de patiënt al snel vooruitgang.Meestal zijn drie tot zes behandelingen voldoende voor herstel.
Wanneer naar een osteopaat:
Veel mensen met chronische rug- of nekpijn hebben baat bij behandeling door een osteopaat. Maar de lijst van klachten waarbij een osteopaat kan helpen is nog veel langer. Ook bij bijvoorbeeld migraine, whiplash, buikpijn en een slechte darmwerking kan behandeling door een osteopaat zinvol zijn. Ook is het belangrijk om te weten dat osteopathie uitkomst kan bieden bij huilbaby’s.
Het is onmogelijk een lijst te maken van alle klachten waarmee u bij een osteopaat terecht kunt.
Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat uw klacht er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen met een erkend osteopaat en vraag of hij of zij iets voor u kan betekenen.
- Pijnlijke of stramme ledematen, rug, nek, schouder en heup
- Bekkenklachten, ook gerelateerd aan de zwangerschap
- Sportblessures, verstuikingen
- Whiplash
- Hoofdpijn
- Terugkerende bijholteontstekingen of oorontstekingen
- RSI
- Refluxproblemen
- Incontinentie
- Maag- of darmklachten
- Pijn na operaties
- Menstruatiestoornissen
- Oedeem
- Concentratieproblemen
- Chronische vermoeidheid
Een osteopaat onderzoekt en behandelt altijd het gehele lichaam.
Osteopaten werken samen met reguliere geneeskundigen. Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat u naar hen door.